μέλη του δικτύου

Μαρία Όλγα Αθηναίου
Diploma in Processwork (Dipl. PW)
Certified Process Worker

Η Μαρία Όλγα είναι Πρακτικός του Θεάτρου και Certified Process Worker. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Οι προκλήσεις που συνάντησε στην παιδική της ηλικία την οδήγησαν στο ονείρεμα ως μηχανισμό ενδυνάμωσης και ανθεκτικότητας. Αργότερα, στο Θέατρο και στο  Processwork βρήκε συστηματοποιημένους τρόπους σύνδεσης του ονειρέματος με την καθημερινή ζωή ως πηγή έμπνευσης αλλά και γνώσης. Τα δύο αυτά πεδία καθόρισαν την επαγγελματική της ταυτότητα και σε προσωπικό επίπεδο την βοήθησαν να νοιώσει τον κόσμο σπίτι της.

Εργάζεται στο θέατρο μέσα από διαφορετικούς ρόλους (ηθοποιός, παιδαγωγός θεάτρου, σκηνοθέτης) και ιδιωτικά ως Process Worker.

Οι σπουδές της στο θέατρο ξεκίνησαν το 1996. Εκπαιδεύτηκε σε τέσσερις μεθοδολογίες αναζητώντας ποικίλα εργαλεία και διαφορετικές κουλτούρες της πρακτικής και της παιδαγωγικής του θεάτρου.

Το 2013 συνάντησε το Processwork μέσα από μια καρδιακή της φίλη που σπούδαζε την προσέγγιση και της έκανε δώρο ένα βιβλίο του A.Mindell. Ξεκίνησε προσωπική θεραπεία και σταδιακά συνειδητοποιούσε ότι στο Processwork υπήρχαν πολλά στοιχεία που αναζητούσε ως πρακτικός του θεάτρου, ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος. Έτσι από το 2016 έως το 2023, ενώ συνέχισε να εργάζεται επαγγελματικά στον χώρο του θεάτρου, εκπαιδεύτηκε στην προσέγγιση.

Το Processwork την συνάρπασε για την τρυφερότητα με την οποία ακολουθεί την διεργασία κάθε ανθρώπου, για  την ακρίβεια με την οποία χαρτογραφεί την ανθρώπινη εμπειρία και για τον σεβασμό που δείχνει στην λειτουργία της φαντασίας. Την συγκινεί βαθιά η ιδέα ότι ο κόσμος δεν αλλάζει μόνο με μεγάλες ορατές κινήσεις που θα συμβούν κάποτε αλλά και με κάθε μικρή μετατόπιση που έστω για μια στιγμή συντελείται στο τώρα.

Τα τελευταία χρόνια ερευνά την σύνδεση του Processwork με το Θέατρο σε διαφορετικά επίπεδα. Εργάζεται προς μια προσέγγιση της θεατρικής πρακτικής βασισμένη στην διεργασία (Process-oriented Theater Practice) εστιάζοντας στην προσωπική ανάπτυξη και την ψυχοσωματική ευημερία των πρακτικών του θεάτρου, στην υποστήριξη της δημιουργικής διαδικασίας και στην κοινωνική διάσταση του θεάτρου ως όχημα αλλαγής. Συνεργάζεται με φορείς (καλλιτεχνικής και τυπικής εκπαίδευσης, κ.α.) σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας  καλλιτεχνικά/εκπαιδευτικά προγράμματα για ανήλικα ή/και ενήλικα άτομα. Έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει μια πειραματική δομή θεατρικής παράστασης συμμετοχικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που απευθύνεται σε εφηβικό ή/και ενήλικο κοινό και έχει στόχο την βιωματική επεξεργασία κοινωνικών προκλήσεων.

Όταν δεν εργάζεται αγαπά την άσκηση, την σιωπή και τις μεγάλες βόλτες με τον σκύλο της.

Είναι μέλος του IAPOP (International Association of Process Oriented Psychology) και του ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών).

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: +30 6981 231 773
Email: athinaiou.maria.olga[at]gmail.com
Website: mo-athinaiou.com

Άννα Αποστολέλλη
Diploma in Processwork (Dipl. PW)
Certified Process Worker

Η Άννα Αποστολέλλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και εργάστηκε στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος για 10 χρόνια. Από το 2013 είναι μέλος της συνεταιριστικής επιχείρησης – γυναικείας κολλεκτίβας που έχει το καφέ Beaver. Το 2022 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή στην ψυχολογική προσέγγιση Processwork. Η σχέση της με το Processwork ξεκίνησε το 2007 και μέχρι να ξεκινήσει την εκπαίδευση είχε παρακολουθήσει σεμινάρια καθώς και εκπαιδευτικούς κύκλους για τον συντονισμό διεργασίας ομάδας.

Από το 1997 είναι ενεργό μέλος σε διάφορες κινηματικές και πολιτικές ομάδες, με σταθερό όραμα την αλλαγή των συνθηκών καταπίεσης, την υποστήριξη περιθωριοποιημένων ομάδων, την δημιουργία ασφαλών χώρων για ανθρώπους που υφίστανται κοινωνική αδικία και διακρίσεις. Ομάδες στις οποίες έχει συμμετάσχει είναι: Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών, Στέκι Μεταναστών, Ομάδα Virus, Queericulum Vitae (QV), Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, What Queer Fest, Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας. Έχει συνεπιμεληθεί με την Αλεξάνδρα Χαλκιά τον συλλογικό τόμο Σώμα, Φύλο, Σεξουαλικότητα. ΛΟΑΤΚ πολιτικές στην Ελλάδα, εκδόσεις Πλέθρον, 2012. Έχει συμβάλει με κείμενο στον τόμο “Συμπερίληψη και Ανθεκτικότητα: Βασικές Αρχές στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία για ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας, Έκφρασης και Χαρακτηριστικών Φύλου””, επιμ. Παπαθανασίου Ν., Χρηστίδη Ε.Ο., εκδόσεις Gutenberg, 2020. Είναι επιστημονική συνεργάτης της ομάδας Orlando LGBT, ψυχική υγεία χωρίς στίγμα.

Τα τελευταία χρόνια εκφράζεται καλλιτεχνικά ως Πρόκνη, μέσω performance, ποίησης και video art. Έχουν εκδοθεί δύο ποιητικές της συλλογές: Το Ίδιο Ποίημα, εκδόσεις Queer Ink, 2019 και Επισκευές Πλοίων, εκδόσεις Μπαταρία, 2023.

Στοιχεία επικοινωνίας

Email: anna.apapa[at]gmail.com

Δάφνη ΑσημακοπούλουΚουλουλία
Diploma in Processwork (Dipl. PW)
Certified Process Worker

Η Δάφνη βρέθηκε σε έναν κόσμο που η τέχνη και η ψυχοθεραπεία συναντιούνταν σε μια μαγική συνύπαρξη. Γεννημένη σε μια οικογένεια που ενέπνεε την εξερεύνηση και την αυτογνωσία, της επετράπει να αναπτύξει την αγάπη της για την τέχνη από νωρίς στη ζωή της. Στα χρόνια της εφηβείας της, ανακάλυψε το κόσμο της ψυχολογίας και της ανθρωπολογίας. Ήταν μία εποχή που αναζητώντας τον εαυτό της και προσπαθώντας να κατανοήσει το κόσμο γύρω της, αποφάσισε να σπουδάσει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ένα βήμα που θα την οδηγούσε σε μια επαφή με διαφορετικές πολιτισμικές πραγματικότητες και θεωρίες για τον άνθρωπο και σε μία βαθύτερη κατανόηση του εαυτού της και των άλλων.

Ταυτόχρονα, είχε την ευκαιρία να εκφράσει κρυφές πτυχές του εαυτού της μέσα από το θέατρο, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην υποκριτική, στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Καθώς η επιθυμία της για περισσότερη κατανόηση και βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό της έδειχνε να αυξάνεται, αποφάσισε να ξεκινήσει το ταξίδι της στο κόσμο της ψυχοθεραπείας, αρχικά μέσω του συνθετικού μοντέλου συμβουλευτικής στη σχολή του Ασημάκη.

Στη συνέχεια μετά από μία ευτυχή σύμπτωση ανακάλυψε τη μέθοδο του Arnold Mindell, Processwork και αποφάσισε να εμβαθύνει σε αυτήν. Η επιλογή της δεν ήταν τυχαία. Αυτή η προσέγγιση εστιάζει στην εξερεύνηση των ασυνείδητων διεργασιών και τη σημασία τους για την προσωπική ανάπτυξη και την αλλαγή, μα παράλληλα και το πιο σημαντικό για εκείνη αντιμετωπίζει όλες τις πλευρές του εαυτού απενοχοποιημένα, στοργικά και με στόχο την ενσωμάτωση και την ολοκλήρωση.

Μέσω αυτής της εμπειρίας, η Δάφνη εμπλούτισε την εργαλειοθήκη της και ενίσχυσε την ικανότητά της να βοηθά τους άλλους στο εσωτερικό τους ταξίδι, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη αυτής της μαγικής συνάντησης.

Η τέχνη και η ψυχοθεραπεία ενώθηκαν για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον αυτογνωσίας και αυτο-εξέλιξης, όπου η δημιουργικότητα και η ευαισθησία συναντιούνται για να οδηγήσουν σε βαθύτερη κατανόηση του εαυτού και του κόσμου γύρω της.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 6977 626 164
Email: dafni.asimakopoulou[at]gmail.com

Λένα Ασλανίδου, L.S.W., M.P.W.
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker 

Η Λένα Ασλανίδου είναι Κοινωνική Λειτουργός και Certified Process Worker. Το ενδιαφέρον της για την ανθρώπινη κατάσταση ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, όταν θυμάται τον εαυτό της να περνάει ώρες κάτω από ένα θάμνο στην αυλή της και να συλλογίζεται. Οι σκέψεις που έκανε εκείνη την εποχή δεν ξέρει αν είχαν κάποιο νόημα, μιας και δεν τις θυμάται, αυτό που θυμάται όμως είναι η αίσθηση γαλήνης και ευφορίας, μια αίσθηση που ακόμη αναζητά ως οδηγό στη ζωή της. Αργότερα σαν έφηβη ασχολήθηκε εθελοντικά με ομάδες παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Οι πρώτες αυτές αναζητήσεις την οδήγησαν να σπουδάσει Κοινωνική Εργασία και αργότερα να εκπαιδευτεί στη Γενική Θεωρία των Συστημάτων για Εφαρμογές στις Επιστήμες του Ανθρώπου στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, στην Αθήνα. Με τη ολοκλήρωση των σπουδών της στην Κοινωνική Εργασία δούλεψε με παιδιά προσχολικής ηλικίας και αργότερα στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, παρέχοντας συμβουλευτική σε άτομα και οικογένειες.

Το 1990 γνώρισε τον Arnold Mindell και την προσέγγιση του Process Work. Η επαφή αυτή ήταν πολύ σημαντική για την ζωή της, καθώς για πρώτη φορά βρήκε ένα οργανωμένο σύστημα σκέψης και εφαρμογών που αναφερόταν συνεκτικά σε όλά τα θέματα της ανθρώπινης ζωής που την απασχολούσαν, το πολιτικό, το ψυχολογικό και το πνευματικό. Ο ενθουσιασμός αυτής της ανακάλυψης την οδήγησε στο να εγκατασταθεί στο Portland, Oregon των Ηνωμένων Πολιτειών, για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Process Work.

Από το 1997 εργάζεται σε ιδιωτική βάση στην Αθήνα. Κύριο ενδιαφέρον της στην δουλειά της με άτομα και ομάδες είναι η αίσθηση της ελευθερίας όπου ο κάθε ένας θα μπορεί να εκφράζει ολόκληρο τον εαυτό του, και η σύνδεση της πνευματικής διάστασης της ζωής με την καθημερινότητα.

Η Λένα αγαπά τη φύση, που τη θεωρεί το μόνο πραγματικό της σπίτι. Τελευταία εκτός από την σχέση της με τους ανθρώπους εξερευνά και την σχέση της με τα ζώα, και περνάει πολύ χρόνο με τον πολυαγαπημένο της σκύλο, την Αθηνά.

Έχει συμμετάσχει ως μέλος της ομάδας διδασκαλίας στο Intensive Course in Process Work, καθώς και στο Extreme States Clinic (Waldport, Oregon – μελέτη ακραίων καταστάσεων συνείδησης) και Lava Rock Clinic (Waldport, Oregon – μελέτη σωματικών συμπτωμάτων). Συμμετέχει ως μέλος της ομάδας διδασκαλίας στα σεμινάρια Worldwork and Conflict Resolution Seminars (Σεμινάρια Επίλυσης Συγκρούσεων και Διεργασίας Ομάδας) που οργανώνει το Global Process Institute, του Portland, Oregon.

Στην Ελλάδα έχει συνεργασθεί με τους ακόλουθους φορείς: Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νομική Σχολή Αθηνών, Εθελοντική Εργασία Αθήνας, Κοινωνική Εταιρεία Υποστήριξης Νέων ”Αρσις’, Σύλλογος Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Έρευνας ‘Διοτίμα’, Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης, Greenpeace, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, καθώς επίσης και σε προγράμματα αγωγής υγείας για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Πειραιά, την Ξάνθη, την Αθήνα και την Κω και το Ναύπλιο.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο & φαξ: 210 9848916 | 210 9848912
Email: lena.aslanidou[at]gmail.com
Website: www.processworkhub.gr

Αλεξάνδρα Βασιλείου, Ph.D.
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker

Η Αλεξάνδρα Βασιλείου είναι διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας. Εργάζεται στην Ελλάδα και διεθνώς ως processworker, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, συντονίστρια ομάδων, επόπτρια, διαμεσολαβήτρια συγκρούσεων και σύμβουλος οργανισμών. Η σχέση της με την ψυχολογία ξεκίνησε από το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, στην Αθήνα, όπου εκπαιδεύτηκε στη Γενική Θεωρία των Συστημάτων για Εφαρμογές στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, από όπου και αποφοίτησε το 1990, έχοντας ειδικευτεί στην Αγροτική Οικονομία. Το ενδιαφέρον της για τον άνθρωπο ήταν από τότε καθοριστικό στις επιλογές της, και ο χώρος της Αγροτικής Κοινωνιολογίας της έδωσε την ευκαιρία να κάνει τα πρώτα βήματα στην έρευνα με εστίαση στον άνθρωπο.

Το 1990, σε ένα σεμινάριο στην Ζυρίχη της Ελβετίας, γνώρισε τον Arnold Mindell και τους συνεργάτες του. Εντυπωσιάστηκε από τον πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο τρόπο που το Processwork συσχετίζει έννοιες της ψυχολογίας, του Ταοϊσμού και της Κβαντικής Φυσικής, και από την δυνατότητα που έδινε το Processwork στον άνθρωπο να δουλέψει ταυτόχρονα πάνω στην προσωπική και κοινωνική αλλαγή. Μετά το τέλος ενός εντατικού σεμιναρίου διάρκειας έξι εβδομάδων, αποφάσισε να ταξιδέψει στο Oregon της Αμερικής και να εκπαιδευτεί στο Processwork.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αμερική, ταυτόχρονα με την εκπαίδευση της στο Processwork, ολοκλήρωσε και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχολογία με εστίαση στην Επίλυση Συγκρούσεων (Ph.D in Social Psychology, Union Institute, Ohio, USA). Η διδακτορική της διατριβή ήταν πάνω στην τρομοκρατία και τον ρόλο του “τρομοκράτη” στις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις. Το 1996 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και άρχισε να εφαρμόζει την προσέγγιση του Processwork σε δουλειά με άτομα και ομάδες.

Είναι συντονίστρια και εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών των προγραμμάτων της Grundkraft στην Ελλάδα, Ενδυνάμωση Εκπαιδευτικών και Ενδυνάμωση Ηγεσίας.

Είναι μέλος της ομάδας διδασκαλίας των Worldwork and Conflict Resolution Seminars, και διδάσκει σεμινάρια Processwork στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, καθώς και πανεπιστήμια, συντονίζοντας βιωματικές εκπαιδεύσεις γύρω από την επικοινωνία, την επίλυση συγκρούσεων και τη δυναμική ομάδας. Από το 2016 συνεργάζεται με Ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ, προσφέροντας εποπτεία επαγγελματιών στο πεδίο της ανθρωπιστικής βοήθειας και στήριξης προσφύγων και μεταναστών.

Είναι μέλος του δικτύου επαγγελματιών Art In Perspective. Σε συνεργασία με την Βέρα Λάρδη ανέπτυξαν μια πρωτότυπη μεθοδολογία, την οποία ονόμασαν Θέατρο Κοινωνικού Διαλόγου, ως εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Orlando LGBT+.

Το ενδιαφέρον της βρίσκεται στην ανθρώπινη εμπειρία, έτσι όπως αυτή εκφράζεται στο σώμα, στα όνειρα, στις ανθρώπινες σχέσεις και στις ομάδες.

Συμμετοχή σε Εταιρείες και Επαγγελματικούς Συλλόγους

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλεφωνο: 210 9819868 / 210 9848912
Email: avassiliou[at]gmail.com
Website: www.processworkhub.gr
www.teachersempowered.gr
www.leadersempowered.gr

Λίλη Βασιλείου, Ph.D.
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker

Είναι Κοινωνική Λειτουργός και Certified Process Worker. Έχει κάνει διδακτορικές σπουδές στην Ψυχολογία και έχει εκπαιδευτεί στην προσέγγιση του Processwork και στην Γενική Θεωρία των Συστημάτων για Εφαρμογές στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Εργάζεται στην Ελλάδα και διεθνώς σαν process worker, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, συντονίστρια ομάδων, διαμεσολαβήτρια συγκρούσεων και σύμβουλος οργανισμών.

Σε συνεργασία με συναδέλφους της, έφερε το Processwork στην Ελλάδα και ίδρυσε το Processwork Greece και το Processwork Hub. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του Process Work Institute στο Πόρτλαντ, Όρεγκον, ΗΠΑ και του προγράμματος εκπαίδευσης του Processwork Spain στην Βαρκελώνη, Ισπανία.

Μέσα στα ενδιαφέροντα της Λίλης συγκαταλέγεται το Worldwork σαν μεθοδολογία για την επεξεργασία θεμάτων διαφορετικότητας και δημιουργίας βιώσιμης κοινότητας. Έχει συνδιοργανώσει και συντονίσει δημόσιες συζητήσεις (Open Forum) στην Αθήνα, γύρω από την κρίση και τις κοινωνικές αλλαγές, αλλά και στο εξωτερικό στις ΗΠΑ πάνω σε θέματα ξενοφοβίας, ρατσισμού, σεξισμού και ομοφοβίας, και στο Beaston του Leeds στην Αγγλία γύρω από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005.

Η Λίλη έχει επίγνωση των ολοένα και εντονότερα κλιμακούμενων εντάσεων στον πλανήτη μας και αναζητά τρόπους ενεργητικής συμμετοχής στην ανάδυση της συλλογικής μας σοφίας που μπορεί να αναδείξει καινούργιες κατευθύνσεις και δημιουργικές λύσεις.

Συμμετοχή σε Εταιρείες και Επαγγελματικούς Συλλόγους:

  • International Association of Process Oriented Psychology / IAPOP (2006 – σήμερα)
  • Εθνική Εταιρία Ψυχοθεραπείας Ελλάδας / ΕΕΨΕ (2009 – σήμερα)
  • European Association for Psychotherapy / EAP (2009 – σήμερα)
  • American Psychological Association / APA (2009- σήμερα)
  • Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας / ΣΚΛΕ (1986- σήμερα)
  • Global Process Institute (1998-2014 που ενώθηκε με το IAPOP)

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 210 9848912
Email: lvassiliou[at]gmail.com
Website: www.processworkhub.gr

Ιωάννα Βελαλή, M.A., M.A.P.W.
Diploma in Processwork  (Dipl.PW)
Certified Process Worker

Η Ιωάννα είναι διπλωματούχος στο Processwork (Processwork Institute, Portland, Oregon, ΗΠΑ, 2016) χοροθεραπεύτρια (Πανεπιστήμιο Roehampton, Λονδίνο, 2006) και απόφοιτος Ψυχολογίας (Πανεπιστημιο Reading, Αγγλία, 2001).

Το Processwork το γνώρισε το 2006 κατά τη διάρκεια της προσωπικής της θεραπείας. Τότε εκτίμησε την αίσθηση ότι όλα είναι ευπρόσδεκτα που είχε στις συνεδρίες. Κάθε συναίσθημα, κάθε δυσκολία, κάθε σκέψη, κάθε μπέρδεμα είχαν χώρο να εκφραστούν. Με τον καιρό ρίζωνε μέσα της η επίγνωση ότι όταν άνοιγε την καρδιά της προς όλες τις πλευρές της, προς καθετί που την ενοχλούσε στον εαυτό της και τους άλλους, τα πράγματα γίνονταν πιο ανάλαφρα και οι σχέσεις πιο πλούσιες.

Δουλεύει ιδιωτικά, συνοδοιπόρος στο προσωπικό μεγάλωμα των ανθρώπων, εποπτικά με ομάδες επαγγελματιών και στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Την εμπνέει η στάση με την οποία η προσέγγιση σχετίζεται με τον άνθρωπο και τις δυσκολίες του: με σεβασμό, τρυφερότητα και μια σχεδόν παιδική περιέργεια.

Η ιδέα ότι οι δυσκολίες της ζωής είναι εν δυνάμει δημιουργικές είναι η βάση της θεραπευτικής της δουλειάς. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην εν γένη σοφία της ανθρώπινης εμπειρίας και στη ροή που την κινεί. Ως χοροθεραπεύτρια ακολουθεί την ευφυΐα και τους ρυθμούς του σώματος και το συμβουλεύεται διαρκώς.

Σε συνεργασία με συναδέλφους της ίδρυσε το Processwork Greece και  συνδιοργάνωσε μια σειρά από open forums στην Αθήνα την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το 2017 υπήρξε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του WorldWork στην Ελλάδα.

Eίναι μέλος του International Association of Process Oriented Psychology (IAPOP).

Το 2018 συμμετείχε σε ένα σεμινάριο Περμακουλτούρας και έκτοτε είναι σε ενεργή και διαρκή προσπάθεια να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να ζήσει με πιο βιώσιμο τρόπο στον πλανήτη Γη.

Έχοντας επίγνωση των κοινωνικών εντάσεων γύρω από θέματα φύλου, σεξουαλικότητας, φυλετικών διακρίσεων, ταξικών ανισοτήτων, οικολογίας, υγείας και της διαθεματικότητα αυτών, βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς μάθησης και αναζήτησης πιο συνειδητών/δικαίων τρόπων συνύπαρξης.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 6947 564 878
Email: ioannav9[at]gmail.com
Γιαννάρου 17, 17455 Άλιμος

Γρηγόρης Βέλλιος, M.A.P.W.
Diploma in Processwork  (Dipl.PW)
Certified Process Worker

Ο Γρήγορης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. θυμάται τον εαυτό του σε πολύ μικρή ηλικία να είναι γεμάτος περιέργεια.

Στα 19 μετά από μια σειρά ατυχημάτων με το αυτοκίνητο, ξεκίνησε την προσωπική του θεραπεία με την προσέγγιση του process work. Πήρε την μορφή του αυτοκίνητου, της ανεξέλεγκτης ταχύτητας που οδήγησε στο ατύχημα. Με την ενθάρρυνση να δώσει προσοχή στο τι γινόταν εκείνη τη στιγμή. Βρέθηκε να κλαίει με λυγμούς, έχοντας δει για μια μονάχα στιγμή, τι πραγματικά ήθελε να συγκρουστεί.
Σπούδασε Hotel Management στην Αθηνά και εργάστηκε στον τουριστικό κλάδο από το 2000-2006.
Παράλληλα συμμετείχε στα σεμινάρια WorldWork στην Ελλάδα και την Αυστραλία και συνέχισε την προσωπική του θεραπεία. Το ταξίδι του τον οδήγησε στο Portland Oregon τον Ιανουάριο του 2007 για να παρακολουθήσει το Winter intensive seminar. Όπου είχε την ευκαιρία να συνδεθεί με περιθωριοποιημένα κομμάτια του εαυτού του και να βρει νόημα στις ενοχλήσεις. Έμαθε να βλέπει τον κόσμο με τα μάτια κλειστά και να εκτιμά την ολότητα του.

Το Σεπτέμβριο του 2007 ξεκινά να σπουδάζει process work επίσημα, συμμετέχοντας στο M.A.P.W Diploma program του process work institute. Μετακομίζει στην Αμερική για τα επόμενα 4 χρονιά.
Αποφοίτησε το 2011 κάνοντας την διατριβή του πάνω στην εσωτερικευμένη κριτική, τους εθισμούς και την θεραπεία.

Δουλεύει ιδιωτικά στην Αθηνά, ατομικά και με ζευγάρια. Ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του WorldWork Greece 2017.

Ο Γρηγόρης αγάπα να κολυμπά στη θάλασσα κάτω από τον ζεστό ήλιο και να κάνει snowboard στα χιονισμένα βουνά.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 6936064903
Email: gregonprocess[at]gmail.com

Σοφία Ηλία, M.Sc., M.A.P.W.
Diploma in Process work
Certified Process Worker

Η Σοφία γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1998 από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 2001 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γνωστική Νευροψυχολογία, στο University of Essex, στην Αγγλία.

Κατά την περίοδο 1999-2000 παρακολούθησε τον εκπαιδευτικό κύκλο «Συμβουλευτικές Δεξιότητες» στο Κέντρο Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, στην Αθήνα. Από το 2002 μέχρι το 2005, παρακολούθησε τον εκπαιδευτικό κύκλο «Σχηματίζοντας Συστημική Σκέψη», στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α.), στην Αθήνα.

Από το 2003 ως το 2011 εργάστηκε ως ψυχολόγος και θεραπεύτρια σε οργανισμούς καθώς και σε ιδιωτικό γραφείο. Στη Μ.Κ.Ο ΠΡΑΚΣΙΣ παρείχε Συνοδευτικές Υπηρεσίες συμβουλευτικής σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο και στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) παρείχε ατομική θεραπεία και θεραπεία ζευγαριών.

Η Σοφία γνώρισε το Process Work το 2005 και συναρπάστηκε αρχικά γιατί το βρήκε απροσδόκητο, γεμάτο εκπλήξεις και με την ικανότητα να βοηθάει στην ανάδυση βαθιών συναισθημάτων. Το Process Work για τη Σοφία είναι μια προσέγγιση που συνδυάζει τη λογική κατανόηση με το μη-γραμμικό ονείρεμα. Την αγγίζει ο τρόπος που κάνει χώρο για όλες τις εμπειρίες κι ειδικότερα αυτές που συνήθως περιθωριοποιούμε.

Η Σοφία είναι κάτοχος του Diploma in Process Work από το Process Work Institute, Portland, OR, U.S.A., από το οποίο αποφοίτησε το Φεβρουάριο του 2014. Ζει στο Portland, Oregon από το 2012 κι από το 2014 εργάζεται ως θεραπεύτρια στο Portland Processwork Clinic, αλλά και ιδιωτικά με πελάτες στην Ελλάδα και την Αμερική. Επίσης, συν-ίδρυσε το Process Work Greece μαζί με συναδέλφους.

Η δουλειά με τους ανθρώπους τη θρέφει γιατί της δυναμώνει την αίσθηση ενότητας και συγγένειας μεταξύ των ανθρώπων. Ο στόχος της ως θεραπεύτρια είναι να συνοδεύει ανθρώπους στο μονοπάτι τους προς την ανακάλυψη και αποδοχή όλων των πτυχών της προσωπικότητάς τους.

Η Σοφία αγαπάει τη μουσική, τη φύση και μπορεί να περνάει ώρες παρατηρώντας ζώα. Της αρέσουν οι σχηματισμοί που κάνουν τα σύννεφα στον ουρανό και κάθε τι που μπορεί να την ταξιδέψει.

Στοιχεία επικοινωνίας

Email: sofiailia[at]yahoo.gr

Βασιλική Κατριβάνου, M.A.
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker

H Βασιλική Κατριβάνου εστιάζει το ενδιαφέρον της στον συνδυασμό της ψυχολογίας με την πολιτική, ώστε να ανοίξουν νέα μονοπάτια για την ενδυνάμωση των ανθρώπων και των συλλογικοτήτων.

Η Βασιλική δουλεύει στην Ελλάδα και διεθνώς ως ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, διαμεσολαβήτρια στην επίλυση συγκρούσεων, coach και σύμβουλος οργανισμών.

Σήμερα εργάζεται ως συντονίστρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Συνεργάζεται με το Friedrich Ebert Stiftung Ελλάδας και το Rosa Luxembourg Stiftung Ελλάδας σε σεμινάρια ενδυνάμωσης γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική (πώς να βρουν το προσωπικό τους όραμα και τρόπο να κάνουν πολιτική).

Το προηγούμενο διάστημα ήταν ειδική σύμβουλος της UNICEF στο Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Έχει Master στην επίλυση συγκρούσεων (Portland State University), Diploma και Master στο Process Work (Process Work Institute, Portland, Oregon), και Bachelor Διεθνών Σπουδών (Portland State University). Έχει εκπαιδευτεί στη θεωρία των συστημάτων και στη δυναμική της ομάδας και της οικογένειας, στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ). Έχει εκπαιδευτεί ως coach στο Global Coaching Institute (αναγνωρισμένο από το International Coaching Federation).

Ήταν βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2016, οπότε και παραιτήθηκε. Επίσης, ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ιούνιος 2014-Μάιος 2016). Βασικούς τομείς της παρέμβασής της αποτέλεσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η σωφρονιστική πολιτική, η ψυχική υγεία, τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Σ’ αυτό το πλαίσιο μπόρεσε να δοκιμάσει στην πράξη και να αξιοποιήσει τα εργαλεία του Process Work και της επίλυσης συγκρούσεων.

Υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού των  προγραμμάτων σπουδών του Process Work Institute στο Πόρτλαντ, Όρεγκον (ΗΠΑ), καθώς και μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας στο πρόγραμμα του Diploma στο Ισραήλ. Σήμερα είναι μέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Process Work Institute στην Ινδία και  μέλος της ομάδας διαμεσολαβητών στα σεμινάρια Worldwork, που οργανώνει το International Association for Process Oriented Psychology (IAPOP).

Έχει δουλέψει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ενώ συντόνισε σεμινάρια με Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες και νέους πάνω στο Κυπριακό και σε ζητήματα φύλου. Έχει δουλέψει με ΜΚΟ στο Μεξικό (Τσιάπας, Μορέλος) και στην Παλαιστίνη,  σε θέματα ενδυνάμωσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί για σειρά ετών με το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ). Επίσης, έχει  δουλέψει με εκπαιδευτικούς και εφήβους σε προγράμματα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών για θέματα σχολικής βίας και επίλυσης συγκρούσεων. Έχει δουλέψει σε διάφορα πλαίσια με νέους για ζητήματα επικοινωνίας και ψυχολογικής υποστήριξης, χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασης τη ζωγραφική, το θέατρο, το βίντεο και τη φωτογραφία. Συμμετείχε σε προγράμματα εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης μεταναστών (Mosaic, Bαβέλ).

Σκηνοθέτησε, μαζί με την Bushra Azzouz, το ντοκιμαντέρ «Κυπραίες/Women of Cyprus» (www.womenofcyprusfilm.com), το οποίο πραγματεύεται τις ιστορίες και τα προσωπικά βιώματα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων γυναικών γύρω από τον χωρισμό και την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων. Το φιλμ έχει προβληθεί σε πολλές χώρες (Kύπρο, Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, ΗΠΑ, Μεξικό).

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 694 60 16 608
Email: vassilikikat[at]gmail.com

Νόπη Κεχάογλου, M.A.
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker

Η Νόπη Κεχάογλου είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος (Πάντειο Πανεπιστήμιο) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ιστορία (Paris1 Sorbonne) και Certified Process Worker.

Εργάζεται ως Processworker ατομικά και με ζευγάρια και ως σύμβουλος ανάπτυξης μεθοδολογίας εκπαίδευσης ενηλίκων. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών και εκπαιδεύτρια ενηλίκων με κύριο αντικείμενο την επίλυση συγκρούσεων, τη δυναμική ομάδας και την επικοινωνία.

Eίναι μέλος του International Association of Process Oriented Psychology (IAPOP).

Στοιχεία επικοινωνίας

Email: nopik.mail[at]gmail.com

Βίκυ Κούμπου, M.A.
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker

Η Βίκυ Κούμπου είναι ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Σπούδασε Ψυχολογία (B.Sc., Hons) στο University of East London (UEL), έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών MA in Education/Special Educational Needs & Disabilities από το πανεπιστήμιο του Derby, κι έχει ακόμα σπουδάσει Οπτική Επικοινωνία στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ. Εκπαιδεύτηκε στη Συστημική Συμβουλευτική στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων, στην αντιμετώπιση Ειδικών Μαθησιακών
Δυσκολιών και στην προσέγγιση του Process Work στο Processwork Hub.

Έχει εργαστεί σε διάφορες δομές του κοινωνικού φορέα «ΚΛΙΜΑΚΑ», με άτομα που αντιμετώπιζαν ψυχική νόσο στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης και επανένταξής τους στην κοινότητα, καθώς και με την κατάρτιση σε ποικίλα επαγγελματικά εργαστήρια που απευθύνονταν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Έχει δουλέψει ψυχοπαιδαγωγικά με εφήβους με νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές στο Εργαστήριο Ειδικής Αγωγής «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» και με παιδιά που αντιμετώπιζαν ειδικές μαθησιακές ή/και συναισθηματικές δυσκολίες, καθώς και με την παρέμβαση στις οικογένειές τους. Υπήρξε συν-ιδρυτικό μέλος στην πρωτοβουλία του Ψ-Δικτύου/Συμβουλευτική Χαμηλού Κόστους, από το 2012 μέχρι το 2018.

Από το 2010 εργάζεται ιδιωτικά στην Αθήνα, παρέχοντας συμβουλευτική ατομικά σε ενήλικες, γονείς και ζευγάρια. Επίσης, συνεργάζεται με ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία ως εξωτερικός συνεργάτης, έχοντας τακτική επικοινωνία και συνεργασία με εκπαιδευτικούς και γονείς. Στο πλαίσιο αυτό, συντονίζει ομιλίες και ομάδες γονέων.

Συμμετοχή σε Επαγγελματικούς Συλλόγους:

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 6974 870 589 / 210 6913912
E-mail: vickykoumpou[at]gmail.com
Website: www.vickykoumpou.com

Βενετία ΜπουρονίκουM.A.
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker

Η Βενετία Μπουρονίκου είναι ψυχολόγος και πιστοποιημένη Process Worker. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 1998 και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και τη Δυναμική Ομάδας.

Το 2000 γνώρισε το Processwork και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στο Process Work Institute του Πόρτλαντ, Όρεγκον των ΗΠΑ. Είναι κάτοχος του Diploma και Master of Arts in Processwork.

Η Βενετία  εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια, ατομικά, με ζευγάρια και σχέσεις, ως συντονίστρια ομάδων και ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 2000.  Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του φορέα “Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα” και επόπτρια της γραμμής βοήθειας “11528 – Δίπλα σου”.

Στην Ελλάδα, έχει συνεργαστεί με φορείς και οργανώσεις όπως το ΚΕΘΕΑ-Διάβαση, η Άρσις-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, η ΔΙΟΤΙΜΑ-Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, παρέχοντας εκπαίδευση, συμβουλευτική και εποπτεία σε θέματα επίλυσης συγκρούσεων, δυναμικής ομάδας, επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων.

Έχει επίσης συνεργαστεί με το Portland Processwork Institute, το Processwork Institute India και το ANZPOP (Australia New Zealand Process Oriented Psychology).

Έχει συγγράψει από κοινού με τη συνάδελφο της Lynn Lobo το Γραφικό Μυθιστόρημα με τίτλο “Dreaming Into Community. A Guidebook to Worldwork” και θέμα το συντονισμό ομάδων και την επίλυση συγκρούσεων. Το γραφικό μυθιστόρημα είναι βασισμένο στο σεμινάριο Worldwork που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2017.

Η Βενετία έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές συνθήκες και τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και πιστεύει βαθιά στη διασύνδεση ανάμεσα στην προσωπική και την κοινωνική αλλαγή. Η δουλειά της βασίζεται στη βαθιά εμπιστοσύνη στη μοναδικότητα με την οποία εκφράζεται η εμπειρία του ατόμου, της σχέσης ή της ομάδας, στη βαθιά εκτίμηση στην εσωτερική και εξωτερική ποικιλομορφία και διαφορετικότητα και στη σοφία που αναδύεται μέσα από αυτές.

Είναι μέλος του International Association of Process Oriented Psychology και μαζί με συναδέλφους της ίδρυσε το Processwork Greece.

Η φύση αποτελεί ανεκτίμητη σύμμαχο, συντρόφισσα και δασκάλα της. Αγαπάει να κολυμπάει στη θάλασσα, να περπατάει στο δάσος και να κοιτάζει το σύμπαν.

Στοιχεία επικοινωνίας

Email:  bvenetia[at]gmail.com

Ειρήνη Ντάκου, M.Sc.
Diploma in Processwork  (Dipl.PW)
Certified Process Worker

H Ειρήνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Έχει πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία κι είναι Certified Process Worker. Δουλεύει ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια με ενήλικες, ατομικά και σε ομάδες, ζευγάρια και έφηβους, ως επόπτρια και ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων.

Μεγάλωσε σε μια οικογένεια με έντονη κοινωνική και πολιτική δράση κι έντονη δυσλειτουργία παράλληλα. Με αυτό το υπόβαθρο αποφάσισε στην εφηβεία της να κάνει σπουδές στην ψυχολογία με πρόθεση να σταθεί δίπλα στον πόνο των ανθρώπων, να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Ο φυσικός της κόσμος είναι ο κόσμος της κίνησης, του χορού κι ως παιδί, ο χορός, ο αθλητισμός, η λογοτεχνία, η γνώση κι η μουσική ήταν ο μικρόκοσμός της. Είχε μεγάλη δίψα να καταλάβει το «γιατί» στο καθετί, μια αυθεντική περιέργεια για το πίσω κείμενο, τη ρίζα, την απαρχή, γι’ αυτό που δεν είναι ορατό. Ως εκ τούτου είχε έκτοτε αγάπη εξίσου στις θετικές και τις θεωρητικές επιστήμες καθώς όλες εξερευνούν διαφορετικά «γιατί». Αγάπησε το Process Work γιατί συνδέει την ψυχολογία, την κβαντική φυσική, την πνευματικότητα και τη παραδοσιακή σοφία ανατολής και δύσης, γιατί ακολουθεί την περιέργεια για να φτάσει στο μη ορατό. Η ολότητα, η αγάπη προς όλα, είναι το πρίσμα με το οποίο βλέπει τον κόσμο γύρω της κι έχει την πεποίθηση ότι ο δρόμος προς αυτήν είναι ο σκοπός της ζωής μας.

Πέραν του Process Work, έχει εκπαιδευτεί στην Γενική Θεωρία των Συστημάτων για Εφαρμογές στις Επιστήμες του Ανθρώπου στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, μία προσέγγιση που θεωρεί θεμελιώδη για να κατανοήσουμε και να υποστηρίξουμε ή θεραπεύσουμε τον  άνθρωπο μέσα από/στα συστήματα στα οποία υπάρχει (σχέσεις, οικογένεια, κοινωνία, κουλτούρα, κλπ.). Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στη Χοροθεραπεία στο πρώτο τριετές πρόγραμμα της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας, αφενός για να συνδέσει την αγάπη της για το χορό με την ψυχολογία αλλά και γιατί κατανοούσε έκτοτε ότι το σώμα φέρει ότι η ψυχή έχει υποφέρει. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε διετή κλινική εκπαίδευση στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, δίπλα στον καθηγητή Γιάννη Ζέρβα – στο τμήμα Ψυχικής Υγείας Γυναικών και στον καθηγητή  Ανέστη Πεχλιβανίδη – στο τμήμα νοσηλείας Σκαρπαλέζου, Α’ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ.

Η σύνδεσή της με τη φύση είναι το οξυγόνο της. Πεζοπορεί, ορειβατεί, τρέχει στο βουνό, κολυμπά χειμώνα – καλοκαίρι, σκαρφαλώνει βράχια, αγναντεύει ορίζοντες, αγκαλιάζει δέντρα και μιλά στα φυτά. Μάχεται, όσο μπορεί, για τη σωτηρία της φύσης από την ανθρώπινη -πολιτική κι επιχειρηματική- κακοποίηση.

Μάχεται επίσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη δικαιοσύνη, για καλύτερους όρους ζωής, για ειρήνη.

Θα ήθελε η μέρα να είναι πολύ μεγαλύτερη για να χωράει όσα θέλει να κάνει. Στον ελεύθερο της χρόνο χορεύει, διαβάζει, ακούει μουσική και μοιράζεται στιγμές με ανθρώπους που αγαπά.

Είναι μέλος του International Association of Process Work (I.A.P.O.P.), της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛ.Ε.ΣΥ.Θ.), της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας (Ε.Ψ.Υ.Γ.)

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 6932 768 768
Email: eirini.dakou[at]gmail.com
Λέλας Καραγιάννη 18, 16342 Ηλιούπολη

Νάνσυ Παπαθανασίου, Ph.D.

Κλινική Ψυχολόγος, ερευνήτρια και διδάσκουσα Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ολοκλήρωσε προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ, ενώ κατέχει δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στην Επίλυση Συγκρούσεων και Οργανωσιακή Αλλαγή (Processwork Institute, ΗΠΑ). Είναι επιστημονικά συνυπεύθυνη και συνιδρύτρια στο Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα και επιστημονικά συνυπεύθυνη στη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις οικογένειές τους και εκπαιδευτικούς. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν την αντίληψή και τις συνέπειες των διακρίσεων στην προσαρμογή και την ψυχική υγεία ομάδων υπό αντιξοότητα, διαθεματικά και ιστορικά, μέσα από το πρίσμα του μοντέλου της ψυχικής ανθεκτικότητας.

Από το 2009 εργάζεται ιδιωτικά με άτομα, σχέσεις και ομάδες ως κλινική ψυχολόγος και επόπτρια και δραστηριοποιείται επίσης σε θέματα σχετικά με τις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση των διακρίσεων, την επίλυση συγκρούσεων, και την διαπολιτισμική διαμεσολάβηση. Μεταξύ άλλων εργάζεται επίσης με ζητήματα ομόφυλης συντροφικότητας, συμβουλευτική σχέσεων και τρανς γονεϊκότητα.

Υπήρξε συνδιδάσκουσα του μαθήματος για την Ταυτότητα και το Φύλο, του πρώτου μαθήματος για την ψυχική υγεία και τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από κοινού με την Έλενα-Όλγα Χρηστίδη έχουν επιμεληθεί τον συλλογικό τόμο “Συμπερίληψη και Ανθεκτικότητα: Βασικές Αρχές στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία για ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας, Έκφρασης και Χαρακτηριστικών Φύλου”. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία, και συμμετέχει τακτικά σε διεθνή συνέδρια. Είναι κάτοχος της πιστοποίησης Advanced Accreditation for working with Gender, Sexuality & Relationship Diversities –AAGSRDT από τον οργανισμό Pink Therapy.

Στοιχεία επικοινωνίας

Email: np[at]orlandolgbt.gr
Connect: gr.linkedin.com/in/nancypapathanasiou/

Μιχάλης Πιλάβιος,M.A.P.W.

Ο Μιχάλης απέκτησε το μεταπτυχιακό του στο Process Work από το Process Work Institute στο Portland, Oregon, Ηνωμένες Πολιτείες (2022). Έχει επίσης πτυχίο ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο του Newcastle στο Ηνωμένο Βασίλειο (2018) και είναι μέλος του International Association of Process Oriented Psychology (IAPOP).

Από την ηλικία των 15 ετών, άρχισε το ταξίδι της αυτογνωσίας και της προσωπικής ανάπτυξης, κίνητρο του οποίου ήταν ένα αυτοάνοσο σύμπτωμα (Crohn’s disease) που εμφανίστηκε στα 8 του. Αυτό τον οδήγησε να εξερευνήσει αυτό τον κόσμο κάνοντας θεραπείες, σεμινάρια, και δοκιμάζοντας διάφορες προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας.

Μετά από μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του για εκπαίδευση σε μία μέθοδο ψυχοθεραπείας, το Process Work προέκυψε ως η πρώτη προσέγγιση που συνάντησε. Αφού παρακολούθησε ένα σεμινάριο με την Jan Dworkin στη Βαρκελώνη, Ισπανία, αποφάσισε να επικεντρωθεί στο Process Work για το μεταπτυχιακό του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προς έκπληξη του, ανακάλυψε ότι το Process Work δούλευε πολύ με συμπτώματα του σώματος, κάτι που τον
έκανε να αγαπήσει ακόμα περισσότερο τη μέθοδο βοηθώντας τον πολύ στο δικό του σύμπτωμα και στην εξέλιξη του στη ζωή.

Στην Αμερική, δούλεψε επίσης δύο χρόνια στο River’s Way Clinic, καθώς και ήταν μέλος της ομάδας θεραπευτών στο Winter Intensive 2022.

Αυτή την περίοδο, ο Μιχάλης δουλεύει ιδιωτικά με εφήβους καθώς επίσης διοργανώνει σεμινάρια ψυχοθεραπείας για εφήβους και ενήλικες.

Ένα από τα όνειρά του Μιχάλη είναι να βοηθήσει τους εφήβους να ανακαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό, να συνειδητοποιήσουν τι αληθινά θέλουν και να το ακολουθήσουν στη ζωή τους.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 6946 315 730
Email: mikepilavios[at]gmail.com
Website: mikepilavios.com
Ηροδότου 29, Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73

Μαρία Ψαρράκη
Diploma in Processwork  (Dipl.PW)
Certified Process Worker

Μαρία Ψαρράκη, Diploma in Processwork (Dipl. PW), πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής, ΑΠΘ

Η Μαρία έχει σπουδές στη Φιλοσοφία, την επιστήμη της Παιδαγωγικής, την Εκπαίδευση και τις Γλώσσες. Έχει εμπειρία χρόνων στην εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών, ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων, και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ως δασκάλα. Το 2015 ξεκίνησε σπουδές στη θεραπευτική προσέγγιση του Processwork. Το 2022 ολοκλήρωσε στην Αθήνα 6ετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στη θεωρία και πρακτική του Processwork και πιστοποιήθηκε ως Process Worker. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Process Workers (IAPOP).

Αυτή τη στιγμή εργάζεται ιδιωτικά ως θεραπεύτρια με άτομα, σχέσεις, ομάδες και οικογένειες. Τον τελευταίο χρόνο διερευνά σε μεγαλύτερο βάθος τη δουλειά με παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας ως υπό εκπαίδευση ψυχοθεραπεύτρια-σύμβουλος σε σχολείο. Δουλεύει σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, δια ζώσης και online.

Για την διαμόρφωση της διαδρομής της ως ψυχοθεραπεύτριας έχει παίξει σημαντικό ρόλο η συμμετοχή της στα κινήματα του φύλου και της σεξουαλικότητας, σε φεμινιστικές και λοατκι/queer ομάδες και πρωτοβουλίες. Ως Process Worker το ενδιαφέρον της εστιάζει σε ζητήματα σχετικά με τις έμφυλες και σεξουαλικές ταυτότητες, την φροντίδα λοατκι+ ατόμων και σε ζητήματα φυλής, διακρίσεων και αποκλεισμών. Στην πρακτική της μέχρι τώρα έχει εργαστεί πάνω σε διεργασίες έκφρασης/ταυτότητας φύλου, σεξουαλικής επιθυμίας/ταυτότητας, καθώς και με τη γονεϊκότητα στο πλαίσιο της ομόφυλης συντροφικότητας. Έχει επίσης δουλέψει συστηματικά με την εμπειρία του πένθους, τα όνειρα ως παράθυρα βαθύτερων εσωτερικών διεργασιών και τη σχέση μεταξύ ψυχικών διεργασιών και σωματικών συμπτωμάτων.

Στη δουλειά της με τα παιδιά έχει εστιάσει σε ζητήματα απώλειας και προσαρμογής, καθώς και στην ψυχική στήριξη και ενδυνάμωση των παιδιών στο πλαίσιο του σχολείου και των διαπροσωπικών/κοινωνικών τους σχέσεων.

Εκτός από τα παραπάνω, έχει εξερευνήσει για δεκαετίες την σχέση σώματος, έκφρασης και συναισθηματικών διεργασιών κάνοντας βαθιά δουλειά με το σώμα και την κίνηση. Έχει εκπαιδευτεί στις κλασικές χορευτικές πρακτικές από παιδί και ως ενήλικη έχει πειραματιστεί με τον σωματικό αυτοσχεδιασμό, το μπούτο και την γιόγκα. Ταυτόχρονα έχει χρόνια εμπειρίας στο καράτε ως τέχνη της ισορροπίας και στα αθλήματα της αναρρίχησης και της πεζοπορίας τα οποία συνάντησε μέσα από την επιθυμία της να γνωρίσει τον κόσμο του βουνού αλλά και της φύσης γενικότερα.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο: +30 6944 949 792
Email: mrpsarraki[at]gmail.com