
Λένα Ασλανίδου, L.S.W., M.P.W
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker
Η Λένα Ασλανίδου είναι Κοινωνική Λειτουργός και Certified Process Worker. Το ενδιαφέρον της για την ανθρώπινη κατάσταση ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, όταν θυμάται τον εαυτό της να περνάει ώρες κάτω από ένα θάμνο στην αυλή της και να συλλογίζεται. Οι σκέψεις που έκανε εκείνη την εποχή δεν ξέρει αν είχαν κάποιο νόημα, μιας και δεν τις θυμάται, αυτό που θυμάται όμως είναι η αίσθηση γαλήνης και ευφορίας, μια αίσθηση που ακόμη αναζητά ως οδηγό στη ζωή της. Αργότερα σαν έφηβη ασχολήθηκε εθελοντικά με ομάδες παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Οι πρώτες αυτές αναζητήσεις την οδήγησαν να σπουδάσει Κοινωνική Εργασία και αργότερα να εκπαιδευτεί στη Γενική Θεωρία των Συστημάτων για Εφαρμογές στις Επιστήμες του Ανθρώπου στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, στην Αθήνα. Με τη ολοκλήρωση των σπουδών της στην Κοινωνική Εργασία δούλεψε με παιδιά προσχολικής ηλικίας και αργότερα στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, παρέχοντας συμβουλευτική σε άτομα και οικογένειες.
Το 1990 γνώρισε τον Arnold Mindell και την προσέγγιση του Process Work. Η επαφή αυτή ήταν πολύ σημαντική για την ζωή της, καθώς για πρώτη φορά βρήκε ένα οργανωμένο σύστημα σκέψης και εφαρμογών που αναφερόταν συνεκτικά σε όλά τα θέματα της ανθρώπινης ζωής που την απασχολούσαν, το πολιτικό, το ψυχολογικό και το πνευματικό. Ο ενθουσιασμός αυτής της ανακάλυψης την οδήγησε στο να εγκατασταθεί στο Portland, Oregon των Ηνωμένων Πολιτειών, για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Process Work.
Από το 1997 εργάζεται σε ιδιωτική βάση στην Αθήνα. Κύριο ενδιαφέρον της στην δουλειά της με άτομα και ομάδες είναι η αίσθηση της ελευθερίας όπου ο κάθε ένας θα μπορεί να εκφράζει ολόκληρο τον εαυτό του, και η σύνδεση της πνευματικής διάστασης της ζωής με την καθημερινότητα.
Η Λένα αγαπά τη φύση, που τη θεωρεί το μόνο πραγματικό της σπίτι. Τελευταία εκτός από την σχέση της με τους ανθρώπους εξερευνά και την σχέση της με τα ζώα, και περνάει πολύ χρόνο με τον πολυαγαπημένο της σκύλο, την Αθηνά.
Έχει συμμετάσχει ως μέλος της ομάδας διδασκαλίας στο Intensive Course in Process Work, καθώς και στο Extreme States Clinic (Waldport, Oregon – μελέτη ακραίων καταστάσεων συνείδησης) και Lava Rock Clinic (Waldport, Oregon – μελέτη σωματικών συμπτωμάτων). Συμμετέχει ως μέλος της ομάδας διδασκαλίας στα σεμινάρια Worldwork and Conflict Resolution Seminars (Σεμινάρια Επίλυσης Συγκρούσεων και Διεργασίας Ομάδας) που οργανώνει το Global Process Institute, του Portland, Oregon.
Στην Ελλάδα έχει συνεργασθεί με τους ακόλουθους φορείς: Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νομική Σχολή Αθηνών, Εθελοντική Εργασία Αθήνας, Κοινωνική Εταιρεία Υποστήριξης Νέων ”Αρσις’, Σύλλογος Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Έρευνας ‘Διοτίμα’, Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης, Greenpeace, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, καθώς επίσης και σε προγράμματα αγωγής υγείας για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Πειραιά, την Ξάνθη, την Αθήνα και την Κω και το Ναύπλιο.
Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνο & φαξ: 210 9848916 | 210 9848912
Email: lena.aslanidou[at]gmail.com
site: www.processworkhub.gr

Αλεξάνδρα Βασιλείου, Ph.D.
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker
Η Αλεξάνδρα Βασιλείου είναι διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχολογίας. Εργάζεται στην Ελλάδα και διεθνώς ως processworker, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, συντονίστρια ομάδων, επόπτρια, διαμεσολαβήτρια συγκρούσεων και σύμβουλος οργανισμών. Η σχέση της με την ψυχολογία ξεκίνησε από το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, στην Αθήνα, όπου εκπαιδεύτηκε στη Γενική Θεωρία των Συστημάτων για Εφαρμογές στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, από όπου και αποφοίτησε το 1990, έχοντας ειδικευτεί στην Αγροτική Οικονομία. Το ενδιαφέρον της για τον άνθρωπο ήταν από τότε καθοριστικό στις επιλογές της, και ο χώρος της Αγροτικής Κοινωνιολογίας της έδωσε την ευκαιρία να κάνει τα πρώτα βήματα στην έρευνα με εστίαση στον άνθρωπο.
Το 1990, σε ένα σεμινάριο στην Ζυρίχη της Ελβετίας, γνώρισε τον Arnold Mindell και τους συνεργάτες του. Εντυπωσιάστηκε από τον πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο τρόπο που το Processwork συσχετίζει έννοιες της ψυχολογίας, του Ταοϊσμού και της Κβαντικής Φυσικής, και από την δυνατότητα που έδινε το Processwork στον άνθρωπο να δουλέψει ταυτόχρονα πάνω στην προσωπική και κοινωνική αλλαγή. Μετά το τέλος ενός εντατικού σεμιναρίου διάρκειας έξι εβδομάδων, αποφάσισε να ταξιδέψει στο Oregon της Αμερικής και να εκπαιδευτεί στο Processwork.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αμερική, ταυτόχρονα με την εκπαίδευση της στο Processwork, ολοκλήρωσε και μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχολογία με εστίαση στην Επίλυση Συγκρούσεων (Ph.D in Social Psychology, Union Institute, Ohio, USA). Η διδακτορική της διατριβή ήταν πάνω στην τρομοκρατία και τον ρόλο του “τρομοκράτη” στις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις. Το 1996 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και άρχισε να εφαρμόζει την προσέγγιση του Processwork σε δουλειά με άτομα και ομάδες.
Είναι συντονίστρια και εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών των προγραμμάτων της Grundkraft στην Ελλάδα, Ενδυνάμωση Εκπαιδευτικών και Ενδυνάμωση Ηγεσίας.
Είναι μέλος της ομάδας διδασκαλίας των Worldwork and Conflict Resolution Seminars, και διδάσκει σεμινάρια Processwork στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, καθώς και πανεπιστήμια, συντονίζοντας βιωματικές εκπαιδεύσεις γύρω από την επικοινωνία, την επίλυση συγκρούσεων και τη δυναμική ομάδας. Από το 2016 συνεργάζεται με Ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ, προσφέροντας εποπτεία επαγγελματιών στο πεδίο της ανθρωπιστικής βοήθειας και στήριξης προσφύγων και μεταναστών.
Είναι μέλος του δικτύου επαγγελματιών Art In Perspective. Σε συνεργασία με την Βέρα Λάρδη ανέπτυξαν μια πρωτότυπη μεθοδολογία, την οποία ονόμασαν Θέατρο Κοινωνικού Διαλόγου, ως εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης.
Το ενδιαφέρον της βρίσκεται στην ανθρώπινη εμπειρία, έτσι όπως αυτή εκφράζεται στο σώμα, στα όνειρα, στις ανθρώπινες σχέσεις και στις ομάδες.
Συμμετοχή σε Εταιρείες και Επαγγελματικούς Συλλόγους
- Global Process Institute, USA / G.P.I. (1995- 2014)
- International Association of Process Work,/ I.A.P.O.P. (2006- σήμερα)
- American Psychological Association, USA / A.P.A. (1998- 2009)
- Εθνική Εταιρία Ψυχοθεραπείας Ελλάδας/ Ε.Ε.Ψ.Ε. (2008- σήμερα)
- European Association for Psychotherapy / E.A.P. (2008- σήμερα)
Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλεφωνο: 210 9819868 / 210 9848912
Email: avassiliou[at]gmail.com
site: www.processworkhub.gr
www.teachersempowered.gr
www.leadersempowered.gr

Λίλη Βασιλείου, Ph.D.
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker
Είναι Κοινωνική Λειτουργός και Certified Process Worker. Έχει κάνει διδακτορικές σπουδές στην Ψυχολογία και έχει εκπαιδευτεί στην προσέγγιση του Processwork και στην Γενική Θεωρία των Συστημάτων για Εφαρμογές στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Εργάζεται στην Ελλάδα και διεθνώς σαν process worker, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, συντονίστρια ομάδων, διαμεσολαβήτρια συγκρούσεων και σύμβουλος οργανισμών.
Σε συνεργασία με συναδέλφους της, έφερε το Processwork στην Ελλάδα και ίδρυσε το Processwork Greece και το Processwork Hub. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του Process Work Institute στο Πόρτλαντ, Όρεγκον, ΗΠΑ και του προγράμματος εκπαίδευσης του Processwork Spain στην Βαρκελώνη, Ισπανία.
Μέσα στα ενδιαφέροντα της Λίλης συγκαταλέγεται το Worldwork σαν μεθοδολογία για την επεξεργασία θεμάτων διαφορετικότητας και δημιουργίας βιώσιμης κοινότητας. Έχει συνδιοργανώσει και συντονίσει δημόσιες συζητήσεις (Open Forum) στην Αθήνα, γύρω από την κρίση και τις κοινωνικές αλλαγές, αλλά και στο εξωτερικό στις ΗΠΑ πάνω σε θέματα ξενοφοβίας, ρατσισμού, σεξισμού και ομοφοβίας, και στο Beaston του Leeds στην Αγγλία γύρω από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005.
Η Λίλη έχει επίγνωση των ολοένα και εντονότερα κλιμακούμενων εντάσεων στον πλανήτη μας και αναζητά τρόπους ενεργητικής συμμετοχής στην ανάδυση της συλλογικής μας σοφίας που μπορεί να αναδείξει καινούργιες κατευθύνσεις και δημιουργικές λύσεις.
Συμμετοχή σε Εταιρείες και Επαγγελματικούς Συλλόγους:
- International Association of Process Oriented Psychology / IAPOP (2006 – σήμερα)
- Εθνική Εταιρία Ψυχοθεραπείας Ελλάδας / ΕΕΨΕ (2009 – σήμερα)
- European Association for Psychotherapy / EAP (2009 – σήμερα)
- American Psychological Association / APA (2009- σήμερα)
- Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας / ΣΚΛΕ (1986- σήμερα)
- Global Process Institute (1998-2014 που ενώθηκε με το IAPOP)
Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνο & Φαξ: +30 210 9848 912
Email: lvassiliou[at]gmail.com
www.processworkHub.gr

Ιωάννα Βελαλή, MA, MAPW
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker
Η Ιωάννα είναι διπλωματούχος στο Processwork (Processwork Institute, Portland, Oregon, ΗΠΑ, 2016) χοροθεραπεύτρια (Πανεπιστήμιο Roehampton, Λονδίνο, 2006) και απόφοιτος Ψυχολογίας (Πανεπιστημιο Reading, Αγγλία, 2001).
Το Processwork το γνώρισε το 2006 κατά τη διάρκεια της προσωπικής της θεραπείας. Τότε εκτίμησε την αίσθηση ότι όλα είναι ευπρόσδεκτα που είχε στις συνεδρίες. Κάθε συναίσθημα, κάθε δυσκολία, κάθε σκέψη, κάθε μπέρδεμα είχαν χώρο να εκφραστούν. Με τον καιρό ρίζωνε μέσα της η επίγνωση ότι όταν άνοιγε την καρδιά της προς όλες τις πλευρές της, προς καθετί που την ενοχλούσε στον εαυτό της και τους άλλους, τα πράγματα γίνονταν πιο ανάλαφρα και οι σχέσεις πιο πλούσιες.
Δουλεύει ιδιωτικά, συνοδοιπόρος στο προσωπικό μεγάλωμα των ανθρώπων, εποπτικά με ομάδες επαγγελματιών και στην εκπαίδευση ενηλίκων.
Την εμπνέει η στάση με την οποία η προσέγγιση σχετίζεται με τον άνθρωπο και τις δυσκολίες του: με σεβασμό, τρυφερότητα και μια σχεδόν παιδική περιέργεια.
Η ιδέα ότι οι δυσκολίες της ζωής είναι εν δυνάμει δημιουργικές είναι η βάση της θεραπευτικής της δουλειάς. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην εν γένη σοφία της ανθρώπινης εμπειρίας και στη ροή που την κινεί. Ως χοροθεραπεύτρια ακολουθεί την ευφυΐα και τους ρυθμούς του σώματος και το συμβουλεύεται διαρκώς.
Σε συνεργασία με συναδέλφους της ίδρυσε το Processwork Greece και συνδιοργάνωσε μια σειρά από open forums στην Αθήνα την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το 2017 υπήρξε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του WorldWork στην Ελλάδα.
Eίναι μέλος του International Association of Process Oriented Psychology (IAPOP).
Το 2018 συμμετείχε σε ένα σεμινάριο Περμακουλτούρας και έκτοτε είναι σε ενεργή και διαρκή προσπάθεια να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να ζήσει με πιο βιώσιμο τρόπο στον πλανήτη Γη.
Έχοντας επίγνωση των κοινωνικών εντάσεων γύρω από θέματα φύλου, σεξουαλικότητας, φυλετικών διακρίσεων, ταξικών ανισοτήτων, οικολογίας, υγείας και της διαθεματικότητα αυτών, βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς μάθησης και αναζήτησης πιο συνειδητών/δικαίων τρόπων συνύπαρξης.
Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνο: 6947 564 878
Email: ioannav9[at]gmail.com
Γιαννάρου 17, 17455 Άλιμος

Γρηγόρης Βέλλιος, MAPW
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker
Gregory was born in Athens in 1981. He remembers himself in a very younge age, having a passionate curiosity . He was full of questions about the world, relationships, feelings, himself.
At the age of 19, and after a series of car accidents, he started his personal therapy with a process worker. He became the car, in its uncontrolled movement leading to the accident. Encouraged to pay attention to what was happening, moments later he found himself with tears pouring down his face after having glimpsed what actually needed crashing. Processwork fascinated him right there and then.
He studied Hotel management in Athens and worked in the tourism industry from 2000 to 2006. At the same time he attended worldwork in Greece and Australia and kept working on himself in a therapeutic container. His process led him to Portland Oregon in January 2007 to attend the Winter intensive seminar, where the basic concepts of pw are taught and explained.
Dream work, Symptom work, relationships, group work,inner work… this awareness paradigm gave him space to breathe. Acknowledging marginalized parts of himself and finding meaning in disturbances, he learnt to see the world with his eyes closed and appreciate tiny bits of wholeness.
In September 2007, his formal studies in process oriented-psychology began, when he joined the MAPW Diploma program. Gregory moved to the USA for the next 4 years. While in Portland, he was part of the Rivers Way Clinic, where he fulfilled his training. He was a part of the staff in Worldwork in Denver and the Winter intensive of 2011. He graduated in the summer of 2011, writing his thesis on internalized criticism, addiction and healing.
Together with colleagues he co-founded Processwork Greece. He works privately In Athens as an awareness facilitator. He is part of the organizing team of Worldwork 2017 Greece.
His dream is to use process work with youth, to facilitate the relationship between the youth and their inner critics. So much potential is wasted, so much pain is felt when that inner battle is on.
Gregory loves swimming in the sea under the Warmth of the Sun.
Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνο: 6936064903
Email: gregonprocess[at]gmail.com

Σοφία Ηλία, MAPW, MSc
Diploma in Process work
Certified Process Worker
Η Σοφία γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1998 από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 2001 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γνωστική Νευροψυχολογία, στο University of Essex, στην Αγγλία.
Κατά την περίοδο 1999-2000 παρακολούθησε τον εκπαιδευτικό κύκλο «Συμβουλευτικές Δεξιότητες» στο Κέντρο Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, στην Αθήνα. Από το 2002 μέχρι το 2005, παρακολούθησε τον εκπαιδευτικό κύκλο «Σχηματίζοντας Συστημική Σκέψη», στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α.), στην Αθήνα.
Από το 2003 ως το 2011 εργάστηκε ως ψυχολόγος και θεραπεύτρια σε οργανισμούς καθώς και σε ιδιωτικό γραφείο. Στη Μ.Κ.Ο ΠΡΑΚΣΙΣ παρείχε Συνοδευτικές Υπηρεσίες συμβουλευτικής σε μετανάστες και αιτούντες άσυλο και στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) παρείχε ατομική θεραπεία και θεραπεία ζευγαριών.
Η Σοφία γνώρισε το Process Work το 2005 και συναρπάστηκε αρχικά γιατί το βρήκε απροσδόκητο, γεμάτο εκπλήξεις και με την ικανότητα να βοηθάει στην ανάδυση βαθιών συναισθημάτων. Το Process Work για τη Σοφία είναι μια προσέγγιση που συνδυάζει τη λογική κατανόηση με το μη-γραμμικό ονείρεμα. Την αγγίζει ο τρόπος που κάνει χώρο για όλες τις εμπειρίες κι ειδικότερα αυτές που συνήθως περιθωριοποιούμε.
Η Σοφία είναι κάτοχος του Diploma in Process Work από το Process Work Institute, Portland, OR, U.S.A., από το οποίο αποφοίτησε το Φεβρουάριο του 2014. Ζει στο Portland, Oregon από το 2012 κι από το 2014 εργάζεται ως θεραπεύτρια στο Portland Processwork Clinic, αλλά και ιδιωτικά με πελάτες στην Ελλάδα και την Αμερική. Επίσης, συν-ίδρυσε το Process Work Greece μαζί με συναδέλφους.
Η δουλειά με τους ανθρώπους τη θρέφει γιατί της δυναμώνει την αίσθηση ενότητας και συγγένειας μεταξύ των ανθρώπων. Ο στόχος της ως θεραπεύτρια είναι να συνοδεύει ανθρώπους στο μονοπάτι τους προς την ανακάλυψη και αποδοχή όλων των πτυχών της προσωπικότητάς τους.
Η Σοφία αγαπάει τη μουσική, τη φύση και μπορεί να περνάει ώρες παρατηρώντας ζώα. Της αρέσουν οι σχηματισμοί που κάνουν τα σύννεφα στον ουρανό και κάθε τι που μπορεί να την ταξιδέψει.
Στοιχεία επικοινωνίας
Email: sofiailia[at]yahoo.gr

Βασιλική Κατριβάνου, MA
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker
H Βασιλική Κατριβάνου εστιάζει το ενδιαφέρον της στον συνδυασμό της ψυχολογίας με την πολιτική, ώστε να ανοίξουν νέα μονοπάτια για την ενδυνάμωση των ανθρώπων και των συλλογικοτήτων.
Η Βασιλική δουλεύει στην Ελλάδα και διεθνώς ως ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, διαμεσολαβήτρια στην επίλυση συγκρούσεων, coach και σύμβουλος οργανισμών.
Σήμερα εργάζεται ως συντονίστρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Συνεργάζεται με το Friedrich Ebert Stiftung Ελλάδας σε σεμινάρια ενδυνάμωσης γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική (πώς να βρουν το προσωπικό τους όραμα και τρόπο να κάνουν πολιτική).
Το προηγούμενο διάστημα ήταν ειδική σύμβουλος της UNICEF στο Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Έχει Master στην επίλυση συγκρούσεων (Portland State University), Diploma και Master στο Process Work (Process Work Institute, Portland, Oregon), και Bachelor Διεθνών Σπουδών (Portland State University). Έχει εκπαιδευτεί στη θεωρία των συστημάτων και στη δυναμική της ομάδας και της οικογένειας, στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ). Έχει εκπαιδευτεί ως coach στο Global Coaching Institute (αναγνωρισμένο από το International Coaching Federation).
Ήταν βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2016, οπότε και παραιτήθηκε. Επίσης, ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ιούνιος 2014-Μάιος 2016). Βασικούς τομείς της παρέμβασής της αποτέλεσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η σωφρονιστική πολιτική, η ψυχική υγεία, τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Σ’ αυτό το πλαίσιο μπόρεσε να δοκιμάσει στην πράξη και να αξιοποιήσει τα εργαλεία του Process Work και της επίλυσης συγκρούσεων.
Υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού των προγραμμάτων σπουδών του Process Work Institute στο Πόρτλαντ, Όρεγκον (ΗΠΑ), καθώς και μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας στο πρόγραμμα του Diploma στο Ισραήλ. Σήμερα είναι μέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Process Work Institute στην Ινδία και μέλος της ομάδας διαμεσολαβητών στα σεμινάρια Worldwork, που οργανώνει το International Association for Process Oriented Psychology (IAPOP).
Έχει δουλέψει σε εκπαιδευτικά σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ενώ συντόνισε σεμινάρια με Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες και νέους πάνω στο Κυπριακό και σε ζητήματα φύλου. Έχει δουλέψει με ΜΚΟ στο Μεξικό (Τσιάπας, Μορέλος) και στην Παλαιστίνη, σε θέματα ενδυνάμωσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί για σειρά ετών με το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ). Επίσης, έχει δουλέψει με εκπαιδευτικούς και εφήβους σε προγράμματα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών για θέματα σχολικής βίας και επίλυσης συγκρούσεων. Έχει δουλέψει σε διάφορα πλαίσια με νέους για ζητήματα επικοινωνίας και ψυχολογικής υποστήριξης, χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασης τη ζωγραφική, το θέατρο, το βίντεο και τη φωτογραφία. Συμμετείχε σε προγράμματα εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης μεταναστών (Mosaic, Bαβέλ).
Σκηνοθέτησε, μαζί με την Bushra Azzouz, το ντοκιμαντέρ «Κυπραίες/Women of Cyprus» (www.womenofcyprusfilm.com), το οποίο πραγματεύεται τις ιστορίες και τα προσωπικά βιώματα Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων γυναικών γύρω από τον χωρισμό και την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων. Το φιλμ έχει προβληθεί σε πολλές χώρες (Kύπρο, Ελλάδα, Τουρκία, Αγγλία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, ΗΠΑ, Μεξικό).
Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνο: 694 60 16 608
Email: vassilikikat[at]gmail.com

Βενετία Μπουρονίκου, MA
Diploma in Processwork (Dipl.PW)
Certified Process Worker
Η Βενετία Μπουρονίκου είναι Ψυχολόγος και Πιστοποιημένη Process Worker. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 1998 και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, στη Δυναμική Ομάδας και στο Processwork (Process Oriented Psychology) στο Process Work Institute, στο Πόρτλαντ, Όρεγκον των ΗΠΑ.
Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως ψυχολόγος και θεραπεύτρια ατομικά και με ζευγάρια, ως συντονίστρια ομάδων και ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 2000.
Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του φορέα “Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα”, μέλος της επιστημονικής επιτροπής και εκπαιδεύτρια στο “Ετήσιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και οικογένειες”.
Έχει συνεργαστεί με φορείς και οργανώσεις, όπως το ΚΕΘΕΑ-Διάβαση, η Άρσις-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Η ΟΛΚΕ & Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Process Work Institute και το Portland Processwork Clinic, η ΔΙΟΤΙΜΑ-Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κ.α.
Τα τελευταία χρόνια παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και ομαδικής εποπτείας στο προσωπικό φορέων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Από το Σεπτέμβριο του 2019 συνεργάζεται με το ProcessWork Institute India.
Η δουλειά της βασίζεται στη βαθιά εμπιστοσύνη στη μοναδικότητα με την οποία εκφράζεται η εμπειρία του ατόμου, της σχέσης ή της ομάδας, στη βαθιά εκτίμηση στην εσωτερική και εξωτερική ποικιλομορφία και διαφορετικότητα και στη σοφία που αναδύεται μέσα από αυτές.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές συνθήκες και τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και πιστεύει βαθιά στη διασύνδεση ανάμεσα στην προσωπική και την κοινωνική αλλαγή.
Έχει συγγράψει από κοινού με τη συνάδελφο της Lynn Lobo το Γραφικό Μυθιστόρημα με τίτλο “Dreaming Into Community. A Guidebook to Worldwork” και θέμα το συντονισμό ομάδων και την επίλυση συγκρούσεων. Το γραφικό μυθιστόρημα είναι βασισμένο στο σεμινάριο Worldwork που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2017. (Τίτλος Ελληνικής Έκδοσης “Με το Βλέμμα στην Κοινότητα. Ένας οδηγός για το Worldwork”.
Είναι μέλος του International Association of Process Oriented Psychology και μαζί με συναδέλφους της ίδρυσε το Processwork Greece.
Η Βενετία αγαπάει να κολυμπάει στη θάλασσα, να περπατάει στο δάσος και να κοιτάζει το σύμπαν.
Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνο: +30 697 044 6409
Email: bvenetia[at]gmail.com

Νάνσυ Παπαθανασίου, PhD
Masters in Conflict Facilitation & Organizational Change
Certified Process Facilitator
Είναι Κλινική Ψυχολόγος (Διδακτορικό Δίπλωμα και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, ΕΚΠΑ), και έχει κάνει επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές στην διαμεσολάβηση συγκρούσεων και την οργανωτική αλλαγή (MA in Conflict Facilitation & Organizational Change, Processwork Institute, Portland, OR, ΗΠΑ, 2004-2007). Είναι επιστημονικά υπεύθυνη στη Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις οικογένειές τους και εκπαιδευτικούς και εκπαιδεύτρια ατόμων, ομάδων και οργανισμών σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, χαρακτηριστικών και έκφρασης φύλου. Είναι συν-διδάσκουσα των μαθημάτων για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες και τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης στο Τμήμα Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις διακρίσεις και την αντίληψή τους, την προσαρμογή και την ψυχική υγεία ομάδων υπό αντιξοότητα, και το θεωρητικό μοντέλο της Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας και ειδικότερα της Ψυχικής Ανθεκτικότητας. Εστιάζει επίσης ερευνητικά στην επίδραση των διακρίσεων σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Από το 2009 εργάζεται ιδιωτικά με άτομα, ζευγάρια και ομάδες ως κλινική ψυχολόγος και δραστηριοποιείται επίσης σε θέματα σχετικά με τις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση των διακρίσεων, την επίλυση συγκρούσεων, και την διαπολιτισμική μεσολάβηση. Εργάζεται επιπλέον εστιασμένα με τα ζητήματα της ομόφυλης συντροφικότητας, την συμβουλευτική ζεύγους και την τρανς γονεϊκότητα.
Έχει συμμετάσχει ως συντονίστρια μικρών και μεγάλων ομάδων στα διεθνή σεμινάρια World Work, που βασίζονται στις αρχές του Process Oriented Psychology. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία, και συμμετέχει τακτικά σε διεθνή συνέδρια.
Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Επαγγελματιών για την υγεία των Τρανς Aτόμων (WPATH), και έχει λάβει την ανώτατη πιστοποίηση ειδικών ψυχικής υγείας για παροχή υπηρεσιών σε ζητήματα ποικιλομορφίας φύλου, σεξουαλικότητας και διαπροσωπικών σχέσεων από τον αναγνωρισμένο φορέα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Μ. Βρετανία (Advanced Accreditation for working with Gender, Sexuality & Relationship Diversities -AAGSRDT, Pink Therapy, UK).
Στοιχεία επικοινωνίας
Email: np[at]orlandolgbt.gr
Connect: gr.linkedin.com/in/nancypapathanasiou/
Skype: acpapatha